DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE
 

Mijn naam is Els Ceulemans, mama van Camille en Gaël.

Ik ben klinisch psychologe en werk reeds vele jaren als therapeut. Toen ik mama werd, kreeg ik er een nieuwe rol bij. Als psycholoog wist ik wel dat zoiets niet altijd vanzelf gaat, maar toch was ik overdonderd door het gebeuren. Ik werd geconfronteerd met een diep gevoel van onzekerheid, van onmacht en ik ben ook sterk gebotst op mijn beperkingen en mijn perfectionisme. Ik heb veel verwachtingen en idealen moet loslaten. Natuurlijk gaat dat niet zonder de nodige stress en pijn (zowel fysiek als emotioneel). Ikzelf dacht toen aan een postpartum depressie, maar ik beantwoordde niet aan alle criteria. Ik kon min of meer normaal functioneren, bleef werken en er plezier aan beleven… Als ik niet zou verteld hebben hoe ik me voelde, zou niemand het geweten hebben. En dan gebeurt er iets vreemds...als ik het wel vertelde, kwam ik veel onbegrip tegen. Het was niet erg genoeg om au serieux genomen te worden (want het was geen postpartum depressie) of ik diende toch gelukkig te zijn, want de bevalling was goed verlopen en ik had toch een gezond kindje!! Dus hoe ik me voelde werd door de omgeving grotendeels genegeerd. Hierdoor voelde ik me behoorlijk eenzaam.

Op dat moment is mijn zoektocht naar antwoorden gestart. Na een lange zoektocht heb ik heel wat geleerd over alle soorten klinische diagnoses die in deze levensfase voorkomen. 20 tot 40% van de mama’s gaat na de geboorte van een kind door een moeilijke (aanpassings-)periode. En 10% van de papa’s ook! Uit alle boeken, die ik ondertussen over dit thema, vergaard heb, is mij iets heel waardevols bijgebleven, namelijk het belang van ‘mothering a new mother’. Het geeft zo treffend de nood van een ‘nieuwe’ mama weer en tegelijk ook het conflict met de nood aan onafhankelijkheid!

Mijn jarenlange ervaring als therapeut en mijn ervaring als mama heb ik enkele jaren geleden gebundeld om specifiek voor de levensfase van het beginnend ouderschap een aangepast en zinvol aanbod voor te stellen. Sindsdien leg ik mij met hart en ziel toe op het ondersteunen en begeleiden van zwangere vrouwen en jonge mama’s, alsook hun partners.

Opleidingen

2015

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) Level A (La Teppe France)

Maternal Mental Health (Postpartum Support International)

2014

Narratieve Therapie

2013

Mindfulness

2004-2005 en 2011-2012

Psychodrama

1999

Licentiaat klinische psychologie (Universiteit Gent)